Een duurzame bedrijfstak
De professionele textielreiniging is, zeker met het oog op de laatste technologische ontwikkelingen, een zeer duurzame en kwaliteitsbewuste bedrijfstak. NETEX textielreinigers, en NETEX als branchevereniging, werken hard om de textielreinigingsprocessen zo duurzaam mogelijk te maken. Met duurzaamheid doelen we hier op de hele fase van de reiniging van het textielartikel, oftewel, van cradle to cradle. Ook doelen we hiermee op het principe van de 3 P’s: People, Planet, en Profit.
Oplosmiddelen
Professionele textielreiniging is gericht op het reinigen van kleding, voor consumenten of bedrijven. Met name gevoelige typen textiel kunnen eigenlijk alleen bij de stomerij worden gereinigd. De processen die in de stomerij het meest gebruikt worden zijn textielreiniging met PER (perchloorethyleen), met KWL (koolwaterstof) en professionele natreiniging. In diverse textielreinigers wordt met vandaag de dag met biologisch afbreekbare oplosmiddelen gereinigd. Elke dag komen er nieuwe, duurzamere processen bij.
Levenscyclus
Om aan te tonen hoe duurzaam de stomerij is, pakken we de levenscyclus van een product als voorbeeld: van productie, naar gebruik, naar afval. Het valt meteen op dat professionele textielverzorging het mogelijk maakt deze cyclus in zijn oorsprong te veranderen. Na gebruik wordt het textiel namelijk naar de stomerij gebracht, en opnieuw geschikt gemaakt voor gebruik, zo goed als nieuw! De levenscyclus van textiel wordt dus flink verlengd. Daarnaast zijn, met name in de laatste jaren, de nieuwste machines gericht op een gebruik van energie en oplosmiddelen dat uiterst duurzaam is. Zelfs het vuile waswater wordt, in tegenstelling tot bij een huishoudelijke wasmachine, geschikt gemaakt voor hergebruik.
Best practices
De best mogelijke theorie van duurzaamheid wordt via best practices omgezet in realiteit. Dit doet NETEX bijvoorbeeld in samenwerking met de internationale koepelorganisatie CINET in het project E-DryClean. Dit project bestaat uit e-learning modules voor eigenaren van textielreinigers en medewerkers met best practices om de risico’s en de milieubelasting van het werken met oplosmiddelen terug te brengen tot de laagst denkbare niveaus. Het project is in januari 2011 beschikbaar gesteld aan medewerkers van textielreinigers via de CINET website en via opleidingsinstituten als het Trainingscentrum Textielverzorging (TCT). Behalve dat hiermee individuele certificaten te behalen zijn, bestaan er ook NETEX kwaliteitgarantiecertificaten en NETEX milieucertificaten. Kijk hiervoor bij het onderdeel certificering.
Wetenschappelijk onderzoek
Om de milieubelasting van de textielreiniger te vergelijken met de milieubelasting van de thuiswas is door TNO en TKT in opdracht van NETEX een onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek vergelijkt de milieubelasting van beide op zo’n 10 verschillende punten, waaronder uitputting van grondstoffen, humane toxiciteit, verzuring en klimaatverandering. Uit dit onderzoek blijkt dat de professionele reinigingsprocessen een significant lagere impact op het milieu hebben dan het huishoudelijke wasproces. Samenvattend wordt in dit onderzoek geconcludeerd dat de professionele textielreiniging op het gebied van milieueffecten gemiddeld zo’n 2 tot 3 keer beter scoort dan het thuiswassen met een wasdroger.
Wil je nog meer weten over duurzaamheid in de stomerij? Klik hier voor het document ‘De Duurzaamheid van Professionele Textielreiniging’ of vraag ernaar via het contact formulier.