Lees dit en je behandelt je dekbed nooit meer hetzelfde!

 

Slaap is ons allen dierbaar. Er is niets lekkerder dan ’s avonds lekker onder je eigen dekbed kruipen voor het dagelijkse momentje van rust en bezinning. Wegdromen naar een wereld waar alles kan en
je wildste fantasieën tot leven kunnen komen.

Klinkt fantastisch maar we zijn tot de schrikwekkende conclusie gekomen dat er in Nederland ontzettend on-hygiënisch met het slaapritueel wordt omgegaan, met name als he gaat om het wassen van je dekbed. Hou je vast, hierna stap je waarschijnlijk eerst onder de douche!

Slaap = 1/3 van een mensenleven
Voordat we kijken naar details, eerst een overweging. Een derde van je leven slaap je. Als het goed is (meestal) onder een dekbed. Het is dus kinderlijk eenvoudig om te beredeneren dat je bed een ideale broedplaats voor bacteriën is. Ergo je dekbed dient net als je kleding met regelmaat gewassen te worden. Wanneer heb je zelf voor het laatst je dekbed laten wassen?

Tips voor een frisse nachtrust
Grofweg zijn er vijf gewoontes die voor hygiëne en een frisse nachtrust zorgen.

1. Een wasbaar dekbed zou elke 3 maanden (voor kinderen) en elke 6 maanden (voor volwassenen) een wasbeurt op 40 graden moeten krijgen. TKT, het kenniscentrum voor textielverzorging in Nederland, heeft kennis over de groeisnelheid van bacteriën. Hieruit kan worden opgemaakt dat een dekbed eens per 6 maanden gewassen moet worden om het bacterie niveau met 55% af te laten nemen en huisstofmijt te verwijderen. Zeker voor mensen met een allergie een aanrader!

2.Verzaak je om eens per 6 maanden jouw dekbed te wassen dan groeit het niveau van huisstofmijt tot wel 20.000 minuscule beestjes (VIES he!?). Deze beestjes doen zich tegoed aan huidschilfers die je tijdens je slaap in bed achter laat. En voor de slimmeriken onder ons: nee, alleen je dekbedovertrek verschonen is niet voldoende. 

20.000 miniscule beestjes binnen 6 maanden
3. Tijdens onze slaap verliezen we iedere nacht tot ongeveer 2 liter vocht aan zweet. Dit biedt ook een ideale voedingsbodem voor de bacteriën tussen je lakens en dekbed, dit kan zelfs tot eczeem infecties leiden. 

4. In je slaap verlies je huidschilfers, ongeveer 1,5 gram per nacht. Om deze warme, vochtige broedplaats voor beestjes wat minder geschikt te maken is het wijsheid om het dekbed uit te hangen of in ieder geval open te leggen en het raam open te zetten voor frisse lucht.

5. De Universiteit van Worcester National Pollen and Aerobiology Research Unit uit England publiceerde een studie waaruit bleek dat 70% van de populatie in de afgelopen 10 jaar hun dekbed niet heeft gewassen! Naar aanleiding van dit schrikwekkende feit hebben we onder de leden van onze brancheorganisatie NETEX een steekproef gehouden en daaruit kunnen we niet anders opmaken dan dat 95% van Nederland onder een vies dekbed ligt!

Al met al bijzonder zorgwekkend. In reactie hierop is besloten om de eerste week van april de week van het dekbed te lanceren! De NETEX stomerij is door het hele land vertegenwoordigd en we nodigen heel Nederland uit om langs te komen bij de textielreiniger in de buurt voor uitgebreide uitleg over het professioneel reinigen van dekbedden en speciale acties die worden georganiseerd. Benieuwd waar bij u in de buurt een NETEX vakman te vinden is?